Gästgivare

Stefan Johansson

45 år i matens tjänst

Nyss fyllda 60-årig kock som har haft nöjet att fått tillbringa 45 år av mitt liv i köket. De första åren som frilansande kock och köksmästare i Norge, de senaste 31 åren i köket på Forshems Gästgivaregård på Kinnekulle.

Under denna har gästgivaregården i Forshem fått ett sällan skådat uppsving och fantastiskt mycket uppmärksamhet i både press, media, radio och TV. År 2001 gjorde en av våra allra största dokumentärfilmare genom alla tider, Stefan Jarl, en film om gästgivaregården som visats på SVT många gånger genom åren. Filmen finns översatt till ett flertal språk och har visats i ett antal olika länder.

2007 gav jag tillsammans med Stefan Jarl ut en mat och inspirationsbok som blev väldigt väl mottagen. Den trycktes i ett flertal upplagor, totalt 9000 exemplar. Boken blev bl.a. utsedd till Aftonbladets ”Favoritbok” samma år.

Priser & Utmärkelser

Ett flertal utmärkelser har tilldelats Gästgivaregården under åren.

Västra Gastronomiska Akademins Stora Pris; ”För en mycket berömvärd gärning, där respekt för traditionen, mycket hög yrkesskicklighet och en hängiven tilltro till de lokala råvarorna givit enastående resultat”

Västsvensk Mersmak; ”Utmärkt matkvalitet, hög andel lokalproducerade råvaror som tillvaratar områdets mattraditioner på ett nyskapande sätt och gör måltiden till en upplevelse utöver det vanliga”.

Dessutom erhöll Gästgivaregården en utmärkelse från den internationella gastronomiska rörelsen SlowFood redan 2004, vilket endast en restaurang i landet tidigare gjort.

Ett flertal krogguider, bl.a. ”White”, Sveriges bästa restaurangguide, rankar sedan gästgivaregården år efter år som en av Västsveriges bästa, vad gäller mat och miljö.

Ramslök

Något jag brunnit extra för och som ligger mig varmt om hjärtat är Ramslök. Denna fantastiska vårprimör finns i otroligt generösa mängder alldeles utanför knuten på gästgivaregården.

När vi började använda ramslöken i vår matlagning i början på 90-talet var den i stort sett okänd för sveriges kockar. Det tog några år, men så snart några av landets ”finkrogar” fått upp ögonen och insett ramslökens hela potential så blev ramslöken snabbt väldigt populär.

Intresset för ramslök har gett ytterligare frukt. Redan för 20 år sedan började jag producera ramslöksprodukter, t.ex. sill, soppa, pesto, olja, vinäger och salt. Då som nu säljer vi till butiker, marknader och på Rekoringar.